S-a picat bac-ul!


Inca un articol despre bacalaureatul 2011

Anul aceasta s-a produs inevitabilul: absolventii de liceu au fost fortati sa renunte la copiat si, ca urmare, un procent izbitor de mare dintre ei au picat.

Dar de ce a curs atata tus, de ce s-au pierdut atatea ore de talk-show, de ce atatea teorii ale conspiratiei au fost elaborate, deconspirate, sum vreti sa le spuneti?

Oare nu stia poporul roman valoarea adevarata a liceenilor sai?

Oare nu stiau toti parintii ca odraslele lor isi fac copiute, cauta locuri de ascuns cartile de matematica prin wc-urile liceului, burdusesc telefonul mobil cu materia din 4 ani de liceu si isi fac planuri elaborate de ascuns castile?

Sau credeau ca lipsa acuta de bani din timpul examenelor nu are nici o legatura, dar absolut nici una, cu organizarea ad-hoc a chetelor menite sa le inchida ochii si sa le astupe urechiile profesorilor supraveghetori?

Tinerii nu stiau ca daca nu ar putea copia, ar ramane toti fara diploma care atesta ca ai petrecut 4 ani intr-o inchisoare federala cu nume de scriitor?

Dar cadrele didactice? Profesorii, dascali, cum ii numeste presa, ca acum 100 de ani si ceva, care i-au ei insisi note mult sub “sfantul 5” la examenele de grad sau titularizare ce credeau?

Rezultatele de la bacalaureat din acest an sunt rezultatul sistemului de invatamant “modern”, post-revolutie, care functioneaza pe baza de bani! Dat bani! La profesori ca sa te treaca, la secretare ca sa iti elibereze adeverinte, pe uniforme cumparate de catre directori la suprapret, de la anumiti furnizori care vor si ei sa traiasca si fac contracte cu liceele si scolile, renovari ale claselor de curs tot cu firme impuse de catre directori si multe alte motive de a suge bani de la elevi si parinti.

Si invatatura? Lipseste. Profesorii au nenumarate motive sa nu fie competenti, de exemplu varsta foarte inaintata, sau, din contra, varsta prea frageda, plictisul si, nu in ultimul rand, sanatatea. Orice s-ar spune, profesorii trebuie sa beneficieze de controale medicale, inclusiv psihiatrice, cel putin anual. Onorabilele cadre didactice dau vina pe dezinteresul elevilor pentru a se scuza si rezolva problema, fiindca nimeni nu ii intreaba cum anume predau, ce metode da captare a atentiei elevilor au.

Va spun eu: niciuna!

Sa nu mai vorbim despre dinamica posturilor; vine titularul, pleaca suplinitorul, pleaca titularul, vine pensionarul, vine suplinitorul inapoi, nu vrea sa mai plece pensionarul, vine alt suplinitor, vine inapoi titularul. Si elevul ce sa mai inteleaga de la toti cei care i-au predat, fiecare in alt stil si alta metoda? La intrebarea “Cu cine ai facut romana anul acesta?” Va raspunde: “Pai…nu stiu!” si tot el va fi blamat, nu ministerul, nu directorul, nu profesorii.

In 12 ani de frecventat institutii de invatamant, timp in care mi s-au perindat zeci de profesori prin fata ochilor, numar pe degetele de la o mana oamenii care m-au impresionat si care au talent didactic, fiindca si profesoratul cere talent. Talentul de a sti cum sa impartasesti si altora cunostiintele si de a face atragatoare materia pe care o predai.

Si, in final, elevii si parintii… Incep cu parintii pe care nu ii intereseaza ce face odrasla la scoala si nici cum ia notele pe care le ia. Sunt putini parintii care ii intreaba pe adolescenti lor cum a fost la liceu, ce i s-a predat, cum i s-au parut subiectele de la teza si alte detalii importante in viata de liceu. Dar cand dau nas cu picarea bacu-ului, se pun cu bata pe copil. Sigur ca si copilul este vinovat, dar si parintele este.

Iar copiii, dependenti de internet, cluburi si alte distractii, uita sa mai puna mana pe carte. Pe vremea mea (acum 3 ani), prima grija seara cand ma pregateam de o noua zi de scoala/liceu era sa am toate temele facute, lectiile invatate si haine decente si dragute pregatite pentru a doua zi.

Acum, prima grija a liceenilor sunt accesoriile, telefoanele mobile, hainele cat mai socante, in stil Lady Gaga, pe care tinerii sa le afiseze in fata colegilor si a profesorilor intr-o parada de prost gust si exhbitionism, in timp ce lectiile sunt lasate deoparte, pana la examene.

Si ne miram ca liceenii pica bacalaureatul?

Advertisements
Categories: Life.Dot. | Tags: , , , , , , , , , | Leave a comment

Post navigation

Da-i cu parerea

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

ultimatemindsettoday

A great WordPress.com site

Psychoz

Home To The Slightly Derailed

Out of Routine

TiNeReTe, RiTm, PaSiUnE, MuZiCa, CuLoArE

The Wrapunzel Blog

Inspire Happiness With the Art of Hair Wrapping

Bridechilla Blog

Be the Chill I

Blue Line

Travel to Link the World

MuseBoxx

Space to Create

Grady P Brown - Author

Superheroes - Autism - Fantasy - Science Fiction

StyleCaster

Style News and Trends

%d bloggers like this: