Realitate vs Irealitate


student cu datoriiMultele experiente prin care am trecut m-au determinat sa scriu acest articol, care ii va leza pe multi, dar asta este.

In ultimul an am sesizat o prapastie uriasa intre realitate si imaginea pe care o au anumite persoane despre invatamant, studenti si angajati. O sa las deoparte angajatii momentan, pentru a despica firul care ajunge la studenti.

Trebuie sa incep cu mentiunea speciala pentru un anume profesor de la FJSC care are impresia ca in anul 2012 (euro creste ca Fat-Frumos, ratele si platile dupa el, criza este mentionata permanent, iar somajul este in floare) un absolvent de liceu nu are nici o problema in a plati 3.100ron pe an pentru scolarizare. Daca are, este un nenorocit, care si-a ratat viata.

Vai, domn’ profesor, ce logica de admirat aveti!

Nu stiu cum era in anii ’90, cand 6 luni de voluntariat aduceau cu sine un post bun, la o companie de top, dar in anul 2012 nici 5 ani de voluntariat nu garanteaza obtinerea unui post bun. Nicaieri! In plus, absolventii nu isi permit voluntariatul: in anul 2012, viitorul student are de platit chirie sau cazare la camin/gazda, de platit facturile personale, eventual de intretinut o masina, si in multe cazuri, de ajutat parintii si bunicii ale caror salarii si pensii au fost taiate. In plus, unii mai au si credite la banci pentru diverse, cum ar fi un laptop, un telefon mobil, etc.

Deci detinerea unui job este obligatorie.

Avand in vedere ca un salariu de entry-level este de aproximativ 1.000ron, pentru 8h/zi, la un simplu calcul bani-ore rezulta ca veniturile sunt cu mult depasite de cheltuieli, iar timpul de invatat si participat la cursuri este foarte redus, aproape nul (nu toti suntem Connect-R, sa nu dormim!). Rezulta ca nu se pune problema nici de voluntariate, pe langa jobul de baza.

Si am luat cazul fericit, in care salariul este decent, dar exista numeroase salarii de 400-600ron.

De cate ori intra 1.000ron in 3.100ron? Dar 600 in 3.100? Ati inteles ideea…

In alta ordine de zi, este al doilea an in care rezultatele la Bac reflecta realitatea sistemului de invatamant lacunar si dezinteresul elevilor, iar promovabilitatea este foarte dezamagitoare.

Pe langa vinovatii clasici, care plang impreuna cu elevii, mai exista niste jucatori care plang, dar cu lacrimi de crocodil: universitatile!

Da, universitatile raman goale si falimentul unor institutii rasare stralucitor din negura viitorului apropiat. Si ce fac universitatile in acest caz?

Maresc taxele!

Astfel, nici toti cei care au luat Bacul nu vor putea sa devina studenti, din lipsa resurselor financiare. Dar tot universitatile se plang! Se plang ca nu au bani, le taie profesorilor din norma, reduc facilitatile studentilor deja inmatriculati si nu mai investesc in modernizare. Si cumva ies in paguba; cel putin asa afirma…

De ce nu vrea nimeni sa vada realitatea? Este cruda, este sumbra, este ingrijoratoare, dar este a noastra! Iar daca nu o vom vedea si accepta, pentru a putea lua masuri care sa aduca faptele pe fagasul cel bun, totul se va inrautati. Dar se pare ca nimeni nu are chef sa vada asta. Si, pana la urma, daca merge asa… las-o ba’, ca merge asa!

PS: Acest articol ma va “usura” de posibilitatea angajarii in unele trusturi sau in unele companii. Dar intr-o tara care se vrea a fi libera, am dreptul la exprimare, fara ca asta sa imi afecteze dreptul la angajare. Doar ca managerii de HR nu stiu asta.

Advertisements
Categories: Life.Dot. | Tags: , , , , , | Leave a comment

Post navigation

Da-i cu parerea

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

ultimatemindsettoday

A great WordPress.com site

Psychoz

Home To The Slightly Derailed

Out of Routine

TiNeReTe, RiTm, PaSiUnE, MuZiCa, CuLoArE

The Wrapunzel Blog

Inspire Happiness With the Art of Hair Wrapping

Bridechilla Blog

Be the Chill I

Blue Line

Travel to Link the World

MuseBoxx

Space to Create

Grady P Brown - Author

Superheroes - Autism - Fantasy - Science Fiction

StyleCaster

Style News and Trends

%d bloggers like this: